Gammel rådnetank lader livet for at gøre plads til topmoderne pyrolyseanlæg

SPILDEVAND

På renseanlægget i Kastrup Strandpark skal en 46 år gammel rådnetank rives ned. I stedet skal et moderne pyrolyseanlæg opføres

rådnetank2

Den 45 år gamle rådnetank skal nu rives ned for at gøre plads til Tårnby Forsynings nye pyrolyseanlæg.

I de kommende uger er et nedrivningshold i fuld sving på Tårnby Forsynings renseanlæg i Kastrup Strandpark. Her skal de rive anlæggets store rådnetank ned for at gøre plads til det kommende pyrolyseanlæg, der på en ny og innovativ måde vil sørge for at omdanne overskudsslammet til såkaldt biokoks, der er et bæredygtigt gødningsprodukt.

Den store rådnetank på renseanlægget, som snart må lade livet, blev opført i 1977, da renseanlægget blev bygget. Tanken har kunnet rumme omtrent 2200 m3 slam ad gangen og er mere end 5 meter dyb og 7 meter høj. 

I mange år blev slammet fra spildevandsrensningen pumpet til rådnetanken, hvor det organiske stof i slammet blev nedbrudt under dannelse af bl.a. metangas. Slammets opholdstid i den lukkede rådnetank var cirka 30 døgn, og temperaturen i tanken cirka 35 grader. Slammet fra rådnetanken og overskudsslammet fra efterklaringstankene blev pumpet til afvanding i centrifuger, hvorefter det blev spredt ud på landbrugsarealer.

rådnetank1

Rådnetanken skabte vigtigt energitilskud

Rådnetanken var med til at øge kapaciteten på renseanlægget, da slammet der blev tilført rådnetanken ikke blev behandlet på anden vis. En anden åbenlys fordel ved rådnetanken var, at gassen fra tanken blev ført via en gasklokke til en gasmotor, der drev en generator, som omdannede gassen til strøm og varme. 
Begge dele blev anvendt på renseanlægget, hvor det udgjorde et værdifuldt energitilskud. De senere år har rådnetanken dog ikke været i brug, da anlægget er blevet utidssvarende og har stået over for en større renovering. Helt uden energitilskud er renseanlægget dog ikke i dag. For solceller på renseanlæggets tag er nemlig med til at supplere energibehovet på renseanlægget.

Varme fra pyrolyseanlæg skal opvarme ny rådnetank

Selvom den utidssvarende rådnetank nu bliver fjernet for at gøre plads til et nyt pyrolyseanlæg, så vil der komme en ny rådnetank, når renseanlægget indenfor de nærmeste år skal bygges om. Her vil de to anlæg kunne drage nytte af hinanden. For overskudsvarmen fra pyrolyseanlæggets ovn, som kan blive op til 650 grader varmt, skal opvarme den nye rådnetank, når den bliver opført. 

Fakta om pyrolyseanlægget
  • Det kommende pyrolyseanlæg på renseanlægget skal være med til at gøre Tårnby Forsyning energineutral senest i 2030.
  • Etableringen af pyrolyseanlægget er blevet fremrykket for at imødekomme eventuelle fremtidige problematikker omkring PFAS i overskudsslammet. Pyrolyseanlægget vil med sin høje varme på 650 grader sikre, at PFAS og andre miljøskadelige stoffer forsvinder fra slammet. 
  • Dermed er det en gevinst for både miljøet men også for bundlinjen i Tårnby Forsyning. For hvis slammet i med PFAS skal bearbejdes på anden vis på særlige anlæg uden for Tårnby Forsyning, ville det hurtigt blive en bekostelig affære. I stedet vil Tårnby Forsyning selv kunne udskille de miljøvenlige stoffer slammet til såkaldt biokoks, som kan sælges til skovbrug.