53 år i spildevandets tjeneste

SPILDEVAND

Kjeld Lindquist takker af efter 53 år som ansat i Tårnby Forsyning og Tårnby Kommunes kloakvæsen. Han har fra første parket set, hvordan spildevandshåndteringen er blevet moderniseret igennem mere end et halvt århundrede. Nu venter en velfortjent pensionisttilværelse, som måske byder på en rejse til en verdensfjern destination.

Kjeld og Jesper

Kjeld Lindquist (tv) - her i selskab med kollegaen Jesper Jensen - fylder 80 år 3. april. Nu takker han af efter at have arbejdet med spildevandshåndtering i Tårnby i 53 år.

I en tid, hvor mange drømmer om tidlig pension og nogle sågar går og tæller ned til, hvornår de kan tage afsked med arbejdsmarkedet, så er Kjeld Lindquist et særsyn. I denne uge har han sidste arbejdsdag på Tårnby Forsynings spildevandsanlæg, hvor han har været ansat i mere end en halv menneskealder. Intet mindre end 53 år på samme arbejdsplads er det blevet til for Kjeld Lindquist, som fylder 80 år den 4. april. En sidebemærkning til den imponerende indsats er, at det først var sidste år, at han gik fra fuldtid ned til at arbejde tre dage om ugen.  

Hver dag igennem de 53 år har han sat pris på sit arbejde med at bidrage til at håndtere spildevandet for Tårnby Kommunes indbyggere. De første 39 år som ansat i det kommunale kloakvæsen og de seneste 14 år som ansat i Tårnby Forsyning, som i 2010 overtog driften af spildevandsanlægget i kommunen.

”Det har kørt derudaf. Jeg har været rigtig glad for arbejdet i alle årene. Der har hele tiden været masser af udfordringer, og det har aldrig været kedeligt. Derfor er det også lidt mærkeligt, at det nu er slut,” siger Kjeld Lindquist. 
 

Slamsuger og data

Han startede i 1970, hvor han var specialarbejder på en af pumpestationerne på Munkebjergvej på Vestamager. Her bestod arbejdet blandt andet i at bruge en greb og fjerne diverse efterladenskaber fra kloakken og gøre det klar til forbrændingen. Dengang var spildevandshåndteringen ikke så udviklet, som den er i dag. Og efterladenskaberne fra Tårnbys borgere blev primært kørt til forbrænding, mens en del af den blev sendt ud i Øresund.

Siden er der sket meget på det område, og Kjeld har fra første parket set den enorme udvikling, der har været på spildevandsområdet.

”Det har været sjovt at opleve. I starten var det jo ikke så godt, at noget af møget røg i Øresund, for det var jo forbudt at bade. Dengang brugte man heller ikke handsker, når man arbejdede. Sådan er det heldigvis ikke længere. Efter vi overgik til Tårnby Forsyning i 2010, er der sket meget, og jeg har hele tiden fået nye udfordringer,” siger Kjeld Lindquist, der også har kørt slamsuger og siden blev en vigtig del af overvågningen af kloaknettet og indsamlingen af data. 

 

Kjeld
Kjeld Lindquist har igennem 53 år været med til at håndtere spildevandet fra Tårnbys borgere. Nu er tiden inde til at gå pension. Det sker bare få dage, før han fylder 79 år

Fantastisk sammenhold med gamle kolleger

De gode kolleger har været en af årsagerne til, at Kjeld hver dag har kørt på arbejde med glæde.

”Vi har altid haft et fantastisk sammenhold. Før i tiden lavede vi mange ting sammen, og mødtes til sociale sammenhænge sammen med vores koner og børn. Alle kollegerne fra dengang er jo stoppet for længst, og de fleste af dem er også døde. Man får jo aldrig det samme igen, men heldigvis er der også masser af sociale ting i dag, og jeg har nydt at komme på arbejde hver dag,” siger Kjeld.

Hans egen kone døde for 26 år siden, og hendes død har også været en af årsagerne til, at han har holdt fast i arbejdet i så mange år.

”Havde min kone stadig levet, var jeg nok holdt op tidligere. Men hun døde for 26 år siden, og tiden har bare kørt derud af siden, nu hvor jeg har haft mit arbejde at stå op til. Jeg er altid stået tidligt op og taget på arbejde. Før i tiden var vi mange, som mødtes klokken 6 også sad vi og spiste morgenmad og talte indtil klokken 7, hvor arbejdsdagen gik i gang,” erindrer Kjeld. 
 

Rejse til Australien på ønskelisten

Når han i denne uge kører ud igennem porten til Tårnby Forsynings spildevandsanlæg for sidste gang som ansat, skal han dog ikke hjem og ligge på sofaen. Han har masser af gøremål – herunder at køre børnebørnene rundt og hjælpe familien, ligesom han brygger på den ultimative drømmerejse. En tur til Australien, hvor hans plan er at køre med autocamper på den australske vestkyst.  

kjeld og raymond
Tårnby Forsynings direktør Raymond Skaarup havde masser af roser til Kjeld, da der var afskedsreception. "Du er det, jeg vil kalde et ordentligt menneske"," lød det blandt andet fra direktøren.

Før han begyndte i kloakvæsenet i Tårnby i 1971, var han sømand og sejlede på de syv verdenshave i en årrække. Derfor er Australien ikke et fremmed territorium for ham, idet han flere gange er ankommet til det mægtige land med fragtskib. Men denne gang er det med fly og autocamper, at det store land skal udforskes.

”Jeg er i gang med at planlægge det. Jeg havde for en del år siden en lignende plan om at køre på den australske vestkyst med en tidligere kollega, men det fik vi aldrig gjort. Nu vil jeg gøre det – enten alene eller sammen med min svigersøn,” siger Kjeld.

Selvom han nu stopper i Tårnby Forsyning, så slipper han ikke helt kontakten med selskabet og kollegerne. Kjeld holder meget af at køre ture i sin bil, og han vil stadig ved jævne mellemrum lægge vejen forbi spildevandsanlægget i Kastrup Strandpark og drikke en kop kaffe med sine forhenværende kolleger, og på den måde følge med i, hvordan arbejdet går.

”Jeg kører meget rundt, og vil selvfølgelig også komme forbi. Det bliver jo ikke det samme og man kommer ud på et sidespor, når man ikke er her mere. Men det er den rigtige beslutning for mig at stoppe nu,” siger Kjeld Lindquist.