Kvaliteten af vores drikkevand har direkte indflydelse på vores sundhed

Portræt af Per Jacobsen

Ifølge Per Jacobsen, der er forbrugervalgt bestyrelsesmedlem, er det yderst vigtigt med et kontinuerligt fokus på, at vi har drikkevand af høj kvalitet og dermed sundhed – også til de næste generationer

Billede af Per Jacobsen

Tårnby Forsyning sørger for rent vand og afleder spildevand for Tårnbys borgere og virksomheder. Selskabet har udarbejdet en strategi, der pejler efter FN's verdensmål.

”Rent vand og spildevandsbehandling har haft den største positive indvirkning på folkesundheden i de sidste 200 år. Og det er ikke bare noget, jeg synes. British Medical Journal foretog for nogle år siden en undersøgelse blandt deres læsere, som blev spurgt, hvad det vigtigste skridt for folkesundheden har været? Nr. 2 på listen var penicillin. Nr. 1 var adskillelsen af vand og spildevand. Den adskillelse er faktisk den historiske forudsætning for, at vi i dag ikke har mange af de frygtelige sygdomme, som vi var plaget af i fortiden”, fortæller Per Jacobsen.

Et liv med vand

Per Jacobsen blev valgt til Tårnby Forsynings bestyrelse i 2018, og det er der gode grunde til. Per er blandt de helt store kapaciteter inden for vandområdet i Danmark. Han har, som civilingeniør med en ph.d.-grad, forsket og undervist inden for vandområdet på Danmarks Tekniske Universitet. Derudover har han haft chefstillinger inden for vandområdet i Københavns Kommune og Københavns Energi. Da han gik på pension, var det som teknisk direktør i HOFOR med ansvar for vand og spildevandsområdet. Pension er dog så meget sagt, for Per er myreflittig som næstformand i foreningen Ingeniører uden grænser, hvor han blandt andet har arbejdet med vandprojekter i Afrika. Derudover driver han en enkeltmandsvirksomhed med rådgivningsaktiviteter inden for vandområdet og er aktiv i foreninger og netværk inden for vandområdet.

Det er derfor mildest talt en kapacitet inden for vand og spildevand, der er valgt som den ene af to forbrugerrepræsentanter i Tårnby Forsynings bestyrelse.

”Ideen til at stille op kom faktisk fra min egen grundejerforening, hvor vi oplevede problemer med oversvømmelser af vores kældre. Det ville jeg gerne være med til at få løst. Vi må jo bare erkende, at der bliver kraftigere og kraftigere regn, som følge af klimaforandringerne”, fortæller Per Jacobsen.

Involvering er vigtig

Per har flere personlige erfaringer med oversvømmelser – ikke mindst fra den store oversvømmelse i 2011.

”Alt svømmede over, og det gjorde det også hjemme hos mig selv. Som daværende teknisk direktør i HOFOR var jeg derfor i medierne som pressetalsmand i flere dage. Og da vi senere samme år fik en stor forurening i København, som ramte drikkevandet på Nørrebro og i De Gamles By, stod jeg endnu en gang både morgen og aften som talsmand i medierne igennem en uges tid. Jeg havde heldigvis nogle rigtig gode afdelingschefer, der kunne arbejde med at løse vandforureningen og informere mig løbende. Det var virkelig en jubeldag, da vi kunne erklære vandet for rent”, fortæller Per Jacobsen.

Flere mærkesager

Det er blandt andet disse oplevelser, der ligger til grund for, at Per, som forbrugervalgt, finder det vigtigt, at Tårnby Forsyning har et fokus på involvering af brugere og information. Pers indsigt i vandområdet betyder også, at han har taget flere mærkesager med sig ind i bestyrelsen, herunder et fokus på en øget blødgøring af drikkevandet i Tårnby.

”Da jeg var i HOFOR, var jeg med til at starte et projekt med blødgøring af drikkevandet, som handler om, at man fjerner en del af kalken i vandet. Dette er også sket parallelt i Tårnby Forsyning. Vi har før haft det, man kalder ’meget hårdt’ vand i kommunen, men har fået reduceret hårdheden. Vi har dog stadig noget vej igen. Primært fordi vi køber den største del af vores drikkevand fra HOFOR. Og da vandet så efterfølgende bliver blandet med Tårnbys eget vand, giver det kun mening at følge med på det blødgøringsniveau, som HOFOR kan levere” forklarer Per Jacobsen.

Vi skal passe på grundvandet

Som brugervalgt medlem af bestyrelsen siden 2018, har Per gennemgående arbejdet for få gjort flere interesseret i vandet og dets betydning.

”Jeg synes, at vi laver rigtig mange gode indsatser i Tårnby Forsyning, og det vil jeg gerne fortælle om, da det er et, synes jeg, utroligt spændende og relevant arbejde. Vi kunne desværre se under valget af os forbrugerrepræsentanter, at der, ud af det totale antal stemmeberettigede, kun var få hundrede, der stemte. Det handler jo nok om, at interessen ikke rigtigt er der. Men det vil jeg gerne være med til at lave om. Jeg synes i den sammenhæng, at det er en foræring, at vi har fået FNs verdensmål at pejle efter. Det giver os noget at relatere vores aktiviteter til og sætter alt ind i et større perspektiv. Vandområdet handler i langt højere grad om folkesundhed, end man måske lige går og tænker over. Vi er vant til at rent vand, bare er noget, vi har, hvor det mange andre steder i verden, ikke er en selvfølge. Så jeg synes derfor, det er vigtigt, at vi interesserer os for vores grundvand og dermed kvaliteten af vores drikkevand, som har en meget direkte indflydelse på vores sundhed”, siger Per Jacobsen.

Per fortæller, at Tårnby Forsyning desuden har bæredygtighed som en grundlæggende strategi for selskabet – herunder at få flere forbrugere til at bruge vandressourcerne med omtanke.

”Det handler om, at vi som forbrugere kan være med til at spare på grundvandet ved for eksempel at genbruge regnvand til vanding i haverne i stedet for det dyrebare drikkevand. Det tager hele 40 år, fra du drikker et glas vand fra hanen, til det er igennem vandets kredsløb og kan udvindes fra grundvandet igen. Det er da værd lige at tænke over”, slutter Per Jacobsen.

Fakta om valg til bestyrelsen

  • Der er valg hvert fjerde år til bestyrelsen i TÅRNBYFORSYNING A/S
  • Valgperioden går fra 2018-2021. Det vil sige, at der er valg igen i 2021