Forventer, at vi er CO2- og klimaneutrale i 2030

Portræt af Einer Lyduch

Tårnby Forsyning arbejder for at blive helt CO2- og klimaneutralt som selskab i 2030. Ifølge bestyrelsesformanden er det en realistisk målsætning på baggrund af den grønne selskabsstrategi, der blev besluttet allerede i 2019. Og så ligger der et stort uudnyttet eksportpotentiale i den danske forsyningsbranche

Billede af Einer Lyduch

Einer Lyduch fortæller, at man fra selskabets side gerne vil gøre endnu mere grønt, men desværre er underlagt nogle økonomiske rammer, der sætter grænser.

Strategien er grøn og klar

”Vores selskabsstrategi fra 2019 er grøn og klar. Vi skal bruge mindre energi og være bæredygtige – også selvom det måske koster lidt mere. Det er på den baggrund, at vi træffer vores beslutninger, så der sker mindst mulig belastning af miljøet og klimaet. Dermed kan vi også være med til at forebygge skader som følge af klimaforandringer”, siger Einer Lyduch og fortsætter: ”Jeg forventer, at vi er CO2-neutrale i 2030. Derudover har vi naturligvis fokus på vores kerneområder - vand, spildevand varme og køl - hvor vi bestræber os på at levere en god kvalitet. Samtidig ligger vi i den laveste ende for pris på vand, og vi er blandt selskaberne med de laveste forsyningsomkostninger i Danmark”.

CO2-kurven knækker

Ifølge Einer Lyduch har selskabet igennem flere år været i gang med at knække CO2-kurven.

”Vi har allerede gennemført en række projekter og optimering af vores processer. Indtil nu har vi blandt andet installeret solceller, udskiftet gamle pumper til nogle mindre energiforbrugende, konverteret gas til fjernvarme på renseanlægget og meget mere. De betyder samlet set, at kurven på vores CO2-udledning går nedad samtidig med, at vi har et faldende energiforbrug”, fortæller Einer Lyduch og fortsætter: ”Men for at blive helt CO2-neutrale har vi naturligvis flere grønne projekter og procesoptimeringer i gang og på vej. Blandt andet biogas med øget kapacitet på renseanlægget og reduktion af lattergas i vores processer”.

Vil gerne gøre endnu mere

Einer Lyduch fortæller, at man fra selskabets side gerne vil gøre endnu mere, men desværre er underlagt nogle økonomiske rammer, der sætter grænser.

”For eksempel har vi i forsyningssektoren i Danmark fra 2010-2020 allerede effektiviseret for 3,9 milliarder, selvom priserne er holdt i ro – og det endda med stigende aktiviteter. Derfor er det også nødvendigt, at man får set på en anden regulering af forsyningsselskaberne, så der bliver plads til klimaindsatsen”, siger Einer Lyduch og fortsætter: ”Jeg plejer gerne at sige, at vi i Danmark har værdier for cirka 1000 milliarder, og at klimasikre disse ville koste 90-100 milliarder. Under corona-krisen er der til sammenligning blevet brugt 250 milliarder. Så hvis viljen er der, kan vi faktisk godt vælge at klimasikre alle vores værdier. Det giver da stof til eftertanke”.

Vil ikke købe os grønne

For Einer Lyduch er det vigtigt, at der ikke indgår køb af grønne kvoter i strategien.

”Vi vil som selskab ikke købe os grønne. Vi vil hellere arbejde for, at vi bliver neutrale på en naturlig måde. Det kan selvfølgelig være besnærende bare at købe sig lidt grønnere, men vi vil hellere arbejde ærligt. Det medfører nemlig, at vi bliver mere og mere grønne via vores strategi som selskab i samspillet med den grønne omstilling, der sker omkring os – både nationalt og globalt. Og lige nu ser det ud til, at vi rammer CO2- og klimaneutralitet i 2030. Det synes jeg faktisk, er ret godt”, siger Einer Lyduch.

Forretningsområde med uudnyttet eksportpotentiale

Bestyrelsesformanden ser desuden et stort uudnyttet forretningsområde i den danske forsyningsbranche. 

”I Danmark bruger vi kun 1,4 procent af det samlede energiforbrug til spildevand, hvor det på verdensplan er 4 procent. Desuden er vores vandspild på kun 6 procent, mens gennemsnittet på globalt plan er på over 20 procent. Samtidig er 80 procent af verdens spildevand stadig urenset. Så der er helt afgjort et stort eksportpotentiale for både viden og bæredygtig teknologi her”, lyder det fra Einer Lyduch.

Fakta om Tårnby Forsynings grønne omstilling

Paris-aftalen har etableret en overordnet ramme for den globale omstilling til en lavere udledning af drivhusgasser. Dertil er det nationale mål en 70 procent reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2030. For at understøtte denne globale ramme – sammen med den nationale målsætning – arbejder Tårnby Forsyning for – og forventer – at være CO2- og klimaneutral i 2030.

Status for selskabets udledning

  • På vandområdet: 49 t CO2/år.
  • På spildevandsområdet: 700 t CO2/år. Heraf lattergas 390 t CO2 ækv./år.
  • Samlet forventet udledning i 2030 – 0
Om Einer Lyduch

Einer Lyduch er medlem af kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet og blev udpeget som bestyrelsesformand for Tårnby Forsyning i 2016.