”Det er vigtigt, at Tårnby har sit eget forsyningsselskab”

Portræt af Dorthe Hecht

Klima fylder meget for Dorthe Hecht i hendes arbejde i Tårnby Forsynings bestyrelse. Rent vand og bæredygtig fjernvarme optager hende især, men Dorthe står også bag et forslag om at oprette et solcelleselskab i Tårnby Forsyning

Dorthe Hecht1

Dorthe Hecht har siddet i Tårnby Forsynings bestyrelse siden 2022, og her er det især arbejdet med klima og miljø, der optager hende. Her er hun fotograferet på forsyningens renseanlæg i Kastrup Strandpark.

Lysten til at være med til at gøre en forskel og ikke mindst påvirke beslutninger har altid huseret hos Dorthe Hecht. Både igennem de mange år hvor hun qua sit job som sproglærer var fagpolitisk aktiv i Uddannelsesforbundet, og efter hun gik ind i partipolitik og blev valgt for Enhedslisten til Tårnbys kommunalbestyrelse. Og det gælder også i hendes hverv som bestyrelsesmedlem i Tårnby Forsyning, hvor hun er et af de fem politisk udpegede medlemmer.

”Jeg har altid haft en lyst til at gøre en forskel og haft en politisk interesse. Jeg arbejdede med fagforeningspolitik i mange år, og da jeg stoppede med det, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle bruge den politiske energi på en ny måde. Det var især min vilje til at hjælpe udsatte børn og unge og gøre mere for hjemløse som fik mig til at stille op til kommunalpolitik,” fortæller Dorte Hecht, som har en baggrund som lærer i dansk som andetsprog og desuden i sine unge år har arbejdet med blandt andet aktionsforskning.

”Jeg har beskæftiget mig med mange interessante ting i mit arbejdsliv og bruger nu rigtig meget tid på politik og på mit arbejde i Tårnby Forsyning. Jeg sætter en ære i at være velforberedt til møderne, så jeg bruger meget tid på at sætte mig ind i tingene. Derfor kniber det lidt med at få malet,” lyder det med et smil fra Dorthe Hecht, som har en kunstnerisk side, der kommer til udtryk ved, at hun er billedkunstner og er med i et band med sine tre brødre.

Klimabrillerne på i bestyrelseslokalet

Dorthe Hecht har siddet i Tårnby Forsynings bestyrelse siden 2022. Her er det især klimavinklen, hun har fokus på, når bestyrelsen sætter sig sammen.

Jeg har klima- og bæredygtighedsbrillerne på, når jeg træder ind til bestyrelsesmøderne.
Dorthe Hecht

”Forsyningsområdet var ret nyt for mig, inden jeg kom ind i bestyrelsen. Jeg har klima- og bæredygtighedsbrillerne på, når jeg træder ind til bestyrelsesmøderne. Senest har jeg i Kommunalbestyrelsen stillet et forslag om, at vi skal have solceller på vores kommunale bygninger. Det havde vi på et tidspunkt på et af vores plejehjem, men det måtte vi pille ned, fordi det kun er regionerne, der må have den slags på deres bygninger. Derfor synes jeg, at der bør oprettes et selvstændigt selskab under Tårnby Forsyning, som skal stå for at opsætte solceller på vores kommunale bygninger. Det kan også åbne op for, at flere private får øjnene op for, at solceller kan være en god ide på deres boliger,” siger Dorthe Hecht.

I øjeblikket er der på baggrund af Dorthe Hechts forslag i Kommunalbestyrelsen, som der var flertal for, igangsat nærmere undersøgelser af, hvordan et solcelleselskab i regi af Tårnby Forsyning kan etableres.
Imens er der dog masser af andre opgaver, som optager bestyrelsen i Tårnby Forsyning.

Bæredygtig fjernvarme skal ud til så mange som muligt

For Dorthe Hecht er den kommende fjernvarmeudrulning noget, hun har store forventninger til.

”Fjernvarme er en god energiform, og på længere sigt er det min vurdering, at det er den energikilde, som bliver mest bæredygtig. Fjernvarmen vil i fremtiden være med til at nedbringe vores CO2-regnskab. Så det er rigtig godt, at vi står overfor at skulle udbygge fjernvarmenettet så massivt, så stort set alle vil kunne få tilbudt fjernvarme,” siger Dorthe Hecht.

Værne om vandet

Vand - både det vi drikker og spildevandet - er også noget, som Dorthe Hecht har et vågent blik på.
”Vi skal passe godt på vores vand. Der er PFAS, som vi skal være opmærksomme på, og der er jeg glad for, at vi der forskellige teknologier i gang. Blandt andet pyrolyse som kan fjerne PFAS fra spildevandsslammet,” siger Dorthe Hecht om det kommende pyrolyseanlæg på Tårnby Forsynings renseanlæg i Kastrup Strandpark. Men også drikkevandet skal der værnes om, erklærer Dorthe Hecht.

”Vi bor jo på en kalkholdig ø,” siger Dorthe, som selv er født og opvokset på Amager og har boet her i de fleste år sit liv.

”Amager fungerer som sugerør til at suge saltvand. Vi har lukket to af vores 10 drikkevandsboringer, og det er måske et spørgsmål om tid, før vi skal ud at købe drikkevand andre steder. En mulighed er at suge saltvand ind og rense det. Vi skal i hvert fald følge det nøje, og selvom drikkevand altid har været noget, vi har taget for givet, så er det ikke sikkert, at vi kan fortsætte med at have så godt drikkevand, hvis ikke vi gør noget,” siger Dorthe Hecht og understreger samtidig, at kunderne skal være trygge.

Kunderne skal være trygge

”Den service vi leverer i Tårnby Forsyning – den skal folk være trygge ved. De skal være trygge, når de åbner for vandhanen, og når de tænder for varmen, skal det være bæredygtigt, og de skal vide, at når vi renser spildevandet sker det på en bæredygtig måde,” siger Dorthe Hecht og tilføjer.
”Tårnby Forsyning er til for Tårnbys borgere, og jeg tænker på, hvad der bedst for borgerne,” lyder det.

Vigtigt med lokal indflydelse

Hendes indtræden i bestyrelsen i Tårnby Forsyning har bidraget til, at hun har fået en masse viden, som hun også har kunnet tage med sig ind i det politiske arbejde på Tårnby Rådhus.

”Jeg er blevet klogere og kan bruge min viden i det politiske arbejde på rådhuset på blandt andet klimaområdet,” siger Dorthe Hecht, der især er blevet overrasket over, at interessen for forsyningsarbejdet ikke er særlig stor, når hun møder borgerne rundt om i kommunen.

”Der er generelt en lille interesse, og det undrer mig meget. Men det handler jo nok om, at folk tager for givet, at de har rent drikkevand, og at spildevandet bliver håndteret og så videre. Men det er jo et ekstremt vigtigt område med et storpolitisk perspektiv. For vi ville jo alle være på den, hvis vores forsyninger ikke fungerede,” siger Dorthe Hecht.

”Det er godt, at vi i Tårnby har vores eget forsyningsselskab. For så har vi også lokal indflydelse.
Dorthe Hecht

Tårnby Forsyning tilhører ikke kategorien af store forsyningsselskaber – snarere tværtimod. Nabokommunerne er en del af større selskaber, men for Dorthe Hecht har det en vis værdi, at Tårnby Kommune har sit eget lokale forsyningsselskab.

”Det er godt, at vi i Tårnby har vores eget forsyningsselskab. For så har vi også lokal indflydelse. Og det er en styrke, at vi har lokale politikere, medarbejderrepræsentanter og forbrugervalgte repræsentanter til at sidde og drøfte sagerne sammen. Det er godt at få synspunkter fra andre – især fra forbrugerne, da det jo er dem, der dagligt bruger vores services,” siger Dorthe Hecht.

Fakta om Dorthe Hecht
  • Boet i Tårnby Kommune i det meste af sit liv. Opvokset i Skottegården og blev student fra Tårnby Gymnasium.
  • Hun har to voksne sønner samt to børnebørn. Har arbejdet med flere forskellige områder – i mange år var hun lærer i dansk som andetsprog og har blandt andet arbejdet i Dansk Flygtningehjælps sprogcenter.
  • Hun har været fagpolitisk aktiv i Uddannelsesforbundet og har de senere år været partipolitisk aktiv i Enhedslisten, som hun repræsenterer i Tårnby Kommunalbestyrelse. Her sidder hun blandet andet med i Økonomiudvalget.
  • Det politiske arbejde samt arbejdet i Tårnby Forsyning fylder rigeligt op i kalenderen og samlet fylder det mere end et fuldtidsjob. Men der er også tid til at pleje interessen for billedkunst samt optræde med et band, hun har sammen med sine tre brødre.