Der er flere gode grunde til at vælge fjernvarme

FJERNVARME
Billede af kat på radiator

Som forbruger tager du ikke kun stilling til pris, men også til en række andre faktorer, når du tilmelder dig fjernvarmen. Læs om alle overvejelserne her 

Når boligejere skal vælge, om de vil have fjernvarme eller ej, er det første spørgsmål, der melder sig, meget ofte prisen. For hvad koster det at få fjernvarme? Og er det billigere end min nuværende varmekilde?

Det er væsentlige spørgsmål, da opvarmningen af boligen for mange udgør en af de store poster i budgettet. Men når du skal tage stilling til fjernvarme, er der samtidig en række andre væsentlige faktorer, som har betydning for dit valg på længere sigt, og som du derfor med fordel kan give et par overvejelser.

Det handler blandt andet om klimahensyn, prisfølsomhed, praktik i hverdagen og søgen efter et alternativ til naturgas og olie, da det er den politiske ambition, at naturgas skal udfases i rumopvarmning i private boliger senest i 2035.

Fjernvarmen er i den forbindelse et grønnere alternativ til gas og olie, som samtidig er i konstant udvikling mod endnu grønnere løsninger.

Hvor grøn er fjernvarmen?

For nuværende leverer fjernvarmesystemet ikke 100 procent grøn varme. Generelt gælder det for fjernvarmen som samlet forsyningsform i Danmark, at 76,9 procent af fjernvarmen kommer fra grønne vedvarende energikilder. Men ambitionen er, at fjernvarmen skal være 100 procent grøn inden 2030.

Den grønne omstilling af fjernvarmen er derfor i fuld gang. I den forbindelse har fjernvarmen især den fordel, at det er et transmissionssystem, der kan kobles sammen med alle former for varmeproduktion, og man kan derfor udnytte flere teknologier og energikilder i fjernvarmesystemet.

Det er forskelligt hvilke metoder, de enkelte varmeværker tager i brug. Nogle steder anvendes der overskudsvarme, imens der andre steder implementeres store havvands-pumper og nye løsninger inden for geotermi vokser også frem.

I Tårnby og Dragør kommuner vil fjernvarmen blive leveret af CTR (Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S). Her har omstillingen fra kul, olie og gas været i gang længe, og i 2022 var 85 procent af varmen fra CTR baseret på fossilfrie brændsler.

Fjernvarmen fra CTR produceres blandt andet på affaldsforbrændingsanlæg, anlæg der udnytter overskudsvarme fra industrien, varmepumper, der udnytter varmen fra geotermi eller spildevand, kraftvarmeanlæg, som producerer el sammen med varmen og produktion af varme på kedel uden samtidig elproduktion.

varmelast.dk kan du følge varmeforbruget i CTR live og se, hvordan varmen bliver produceret, ligesom du kan se historisk data.

De forskellige anlæg benytter forskellige brændsler som energikilde, blandt andet biomasse.

Der er diskussioner om, hvorvidt biomassen som brændsel til fjernvarmeproduktion er lige så CO2-neutral som først antaget. Derfor anvender kraftværkerne i hovedstaden kun biomasse, der opfylder en række krav til certificering.

Samtidig er det vigtigt at understrege, at den grønne omstilling ikke stopper her. Der arbejdes fortsat på at udvikle mere grønne metoder, der løbende kan implementeres i fjernvarmeproduktionen.

LÆS OGSÅ: Fjernvarmen er stadig kun lysegrøn

For eksempel har CTR taget initiativ til to nye elkedler på Frederiksberg, der vil medføre en CO2-reduktion i fremtiden. Også lokalt har Tårnby Forsyning taget initiativ til et nyt pyrolyseanlæg, der på sigt vil kunne omdanne spildevandsslam fra rensningsanlægget til et gødningsprodukt, hvorved der samtidig produceres overskudsvarme, der kan sendes ud i fjernvarmenettet.

Det er blot et par eksempler på mange initiativer, der er i gang på fjernvarmeområdet.

Ifølge Tårnby Forsynings fjernvarmedeklaration udleder den lokale fjernvarme allerede nu mindre CO2  end et naturgasfyr. Og efterhånden som omstillingen skrider frem, vil fjernvarmen blive mere grøn.

Den fælles varme mindsker behovet

Fjernvarme er en kollektiv forsyningsform. Det betyder, at det centrale varmeværk vil levere fjernvarme til mange tusind borgere i både Tårnby, Kastrup, Dragør og store dele af det øvrige hovedstadsområde.

Samlet set medvirker det, at fjernvarmesystemet ikke behøver at kunne køre med maksimal ydeevne, som det eksempelvis er nødvendigt ved de individuelle varmeforsyninger.

Samtidig spiller fjernvarmen en væsentlig rolle i det samlede energisystem.

Se mere om fjernvarmens rolle i Dansk Fjernvarmes video.

Bliver det dyrere for mig at vælge fjernvarme?

For nogle vil fjernvarmen, som det ser ud nu, blive lidt dyrere end naturgas. 

I efteråret 2022 var netop prisen på naturgas den altafgørende faktor for, at flere valgte at skifte gassen ud med fjernvarme. Man kan sige, at energikrisen accelererede en række forestående klimainitiativer.

Nu er gaspriserne faldet. Men der er fortsat rigtig god grund til at overveje fjernvarmen som alternativ.

For det første skal man huske på, at den politiske ambition er, at naturgassen skal udfases i rumopvarmningen fra 2035. Mange vil altså på sigt skulle finde et alternativ uanset prisen på naturgas.

For det andet hersker der stadig en klimakrise og et overordnet mål om at Danmark skal være et klimaneutralt samfund i 2050. Og netop i den grønne omstilling spiller fjernvarmen en væsentlig rolle. Men det kræver også nogle investeringer – både på politisk og individuelt plan – at gennemføre en stor omstilling til fjernvarme.

Det er også dette, du som kommende fjernvarmekunde betaler for.

Fælles om udgifterne

Fjernvarmen er et kollektivt system, hvor alle tilmeldte deles om udgifterne. Så jo flere, der kobles på fjernvarmen, jo billigere bliver det for den enkelte forbruger.

Ifølge lovgivningen skal fjernvarmen være nonprofit, og fjernvarmeselskaberne må derfor ikke tjene penge på at drive fjernvarmen. Omvendt må de heller ikke have underskud. Fjernvarmen skal med andre ord hvile i sig selv.

Når der gennemføres en så stor udvidelse af fjernvarmenettet, som der bliver tale om i Tårnby og Dragør kommuner, hvor der samlet kan kobles cirka 12.500 nye husstande på fjernvarmen, giver det sig selv, at det også kræver investeringer.

Der skal graves mange kilometer store rør ned, ligesom der skal etableres stikledninger til hvert enkelt hus. Og ligesom rigtig meget andet, er priserne på materialer samt til mandskab også steget igennem de sidste par år. Det resulterer i en øget samlet udgift, som deles i fællesskab blandt de nye fjernvarmekunder.

Derfor er det vigtigt, at der bliver koblet så mange nye kunder på som muligt.

Til gengæld kan man som fjernvarmekunde være sikker på, at hele projektet er planlagt og dimensioneret ud fra hensynet til, at det skal være samfundsøkonomisk rentabelt.

Samtidig får du som forbruger et grønnere alternativ til naturgas og olie og sikrer dig en stabil varmeforsyning, der holder rigtig mange år ud i fremtiden. 

Naturgassen varmer på lånt tid i private boliger

Det er op til den enkelte boligejer at afgøre, hvorvidt man ønsker at koble sig på fjernvarmen eller ej.

Sikkert er det dog, at cirka 8.000 husstande i Tårnby kan få fjernvarme, imens der i Dragør er tale om cirka 4.500 husstande. En stor del af disse opvarmes i dag med enten naturgas eller et oliefyr.

Den aktuelle melding fra staten er, at både naturgas og olie skal udfases som individuel opvarmningsform i private boliger. Det blev et bredt flertal i Folketinget enige om i forbindelse med aftalen ”Danmark kan mere II” i juni 2022.

Derfor skal boligejere med enten gas- eller oliefyr begynde at se sig om efter en alternativ varmekilde.

Løsningen kan være fjernvarme.

Fjernvarmen er den mest udbredte opvarmningsform i Danmark, og over 3,6 millioner danskere har allerede takket ja til fjernvarmen. Men potentialet for yderligere udbredelse er i høj grad til stede.

Sådan får du fjernvarme
  1. Ansøg – uden binding - ved at udfylde formularen her på siden: www.taarnbyforsyning.dk/ansøg, så får du automatisk vores nyhedsbreve.  
  2. Vi holder dig orienteret om, hvornår fjernvarmen kommer til din adresse.   
  3. Når du har underskrevet din aftale om fjernvarme, kontakter vi dig for et såkaldt stikledningsbesøg, så vi kan blive enige om, hvor i huset fjernvarmestikket skal føres ind.   
  4. Vi graver rør ned i kvarteret og ind til dit hus. Og vi rydder selvfølgelig op efter os.   
  5. Har du valgt vores abonnementsordning, sørger vi også for den indvendige installation af fjernvarmeunit.   
  6. Når den nye ­fjernvarmeunit er installeret, og vi har sikret os, at det hele kører som det skal, har du fjernvarme.
    (Bemærk, at der kan gå tid, fra din unit er blevet installeret, til der kommer varmt vand ind til dit anlæg. Det handler om, at systemet af ledninger skal være bygget færdigt helt frem til dig).

Har du spørgsmål, kan du altid kontakte vores kundeservice:

E-mail: fjernvarme@taarnbyforsyning.dk 

Tlf.: 32 46 20 30 (Tast 1)